Last Minute Wintersport naar Noorwegen

Er bestaan talloze websites die last-minute skireizen aanbieden. U kunt daarbij een zeer brede keuze maken, van Alpen tot Scandinavië; van modern hotel tot pension in een bergdorp; en van toeristisch megagebied tot sfeervolle kleine skigebieden. Het grote voordeel van een wintervakantie last-minute boeken, is dat u dan van tevoren al kunt kijken hoe het in het betreffende gebied zit met de sneeuwhoogtes. Als u hier bij het last-minute boeken op let, komt u nooit voor verrassingen te staan bij aankomst; bij van tevoren boeken, weet u immers nooit honderd procent zeker of er voldoende en goede kwaliteit sneeuw ligt.

Een nadeel is natuurlijk de onzekerheid, u weet van tevoren niet waar u heen zult gaan, wat de precieze vertrektijden zijn en in wat voor accommodatie u terecht komt. Bovendien kan het bij drukte zo zijn dat het aanbod aan vakanties en bestemmingen beperkt is, in welk geval u genoegen zult moeten nemen met een bestemming die eigenlijk niet uw eerste keus was. Ook kunnen de prijzen nog wel eens tegenvallen, hoewel goedkope last-minutes wel te vinden zijn. Wie goedkoop last-minute wil reizen naar een wintersportbestemming moet flink wat tijd uittrekken om op internet of elders rond te kijken en de kosten en baten te vergelijken.

Totaalpakket

Wat aan de andere kant weer een hoop kan besparen, is dat veel last-minute reisaanbieders een totaalpakket aanbieden: skipas, materiaalverhuur en eventueel skilessen zitten al bij de prijs inbegrepen, wat u een hoop geregel bespaart. Let echter wel altijd goed op of dit echt het geval is en wat de voorwaarden zijn, want skipassen en –materiaal zijn duur: als het blijkt dat ze niet bij de prijs inzaten, kan uw vakantie makkelijk honderden euro’s duurder uitvallen.

Hemsedal

Voor Nederlanders (met kinderen) is het gebied Hemsedal een uitkomst: vanwege de vele Nederlandse bezoekers hebben de skischolen daar ook Nederlandse skileraren. Hemsedal ligt ruim honderd kilometer ten westen van Lillehammer, en is het op een na grootste skigebied van Noorwegen. Zeker voor gezinnen met kinderen is dit een ideaal gebied, want van de 43 kilometer piste zijn 18 kilometer makkelijk. Ook in Hemsedal is de sneeuw meestal van hoge kwaliteit: sneeuwzeker en vrijwel nooit papsneeuw. Van après-ski is in Hemsedal geen sprake. Voor een wintervakantie in Hemsedal wordt een vliegreis geadviseerd.

De skigebieden zijn van vlakbij Oslo tot in het hoge noorden te vinden, en bieden voor elk wat wils. Een nadeel van wintersport in Noorwegen is de lange reis, hoewel tegenwoordig de brug en de tunnel in Zweden en Denemarken een autoreis gemakkelijker maken. Daarnaast zijn ook goedkope vliegtickets naar Oslo beschikbaar. Het feit dat het door de noordelijke ligging vroeg donker wordt is ook een nadeel. Wie een zo kort mogelijke reis wil hebben, kan het beste naar een wat zuidelijker gebied gaan.