Skiën en snowboarden

Skiën en snowboarden zijn de meest uitgevoerde wintersporten, en lijken steeds populairder te worden. Iedereen die ooit op wintersportvakantie is geweest zal beamen dat zo’n actieve vakantie in de bergen zeker stelt dat u er echt even helemaal tussenuit bent. Het seizoen loopt in Europa gemiddeld van november tot mei, maar dit kan variëren door schommelingen in het weer: als er in het najaar nog niet genoeg sneeuw ligt gaan de pistes nog niet open, en bij een warme lente kunnen ze eerder dicht gaan. Het boeken van een skivakantie aan het begin en eind van het seizoen kan dus riskant zijn, zoek altijd even uit hoe het zit met de sneeuwzekerheid in een gebied.

Reisverzekering
Skiën en snowboarden zijn gevaarlijke sporten, het daarom belangrijk om een goede verzekering te hebben. Dit om te voorkomen dat u bij een eventueel ongeluk de medische kosten zelf moet ophoesten. De meeste verstrekkers van reisverzekeringen bieden speciale clausules aan om toe te voegen aan uw basisreisverzekering, zo ook voor wintersport. Dan betaalt u een paar euro meer voor uw reisverzekering maar dan bent u wel verzekerd wanneer u op de lange latten staat.

Uitrusting
Ook een goede uitrusting is belangrijk bij skiën en snowboarden: behalve ski’s en stokken of een snowboard zijn genoeg warme kleding, handschoenen en goede skibril belangrijk, en ook wordt extra bescherming steeds vaker aangeraden. Voor zowel skiërs als boarders is een helm belangrijk (op steeds meer pistes is dat zelfs verplicht) en voor boarders die off-piste gaan (buiten de geprepareerde pistes) is een rugbeschermer een goede bescherming. Deze schilden, zoals ze ook wel worden genoemd, en ook helmen, zijn bij vrijwel alle skiverhuur en -verkoopzaken te verkrijgen.