Skigebieden in Noorwegen

Noorwegen heeft in totaal meer dan 10.000 kilometer aan geprepareerde pistes, verspreid over enkele tientallen skigebieden. De meeste en grootse daarvan liggen rond de grote Noorse steden Oslo, Trondheim, Lillehammer en Bergen, maar ook in het hoge noorden zijn wintersportgebieden te vinden.

Noorse skigebieden kunnen zich qua pistekilometers en oppervlakte niet meten met grote gebieden in de Alpen; het grootste gebied, Trysil, telt bijvoorbeeld 71 pistekilometers. Voor zeer ervaren skiërs is dit misschien weinig, maar de wat beperkte pistelengtes wordt ruimschoots gecompenseerd door de voordelen: zelfs in de grootste Noorse skigebieden zijn er zelden wachttijden voor liften. De rest van de gebieden tellen gemiddeld ongeveer 25 kilometers aan geprepareerde pistes.

Hemsedal

Een bij Nederlanders populaire Noorse wintersportbestemming, is het skigebied Hemsedal. Met 42 kilometer aan pistes staat dit gebied op de derde plek qua grootte. Zeker voor gezinnen met kinderen is dit een ideale plek, niet alleen vanwege de verscheidenheid aan makkelijke en moeilijke pistes, maar ook vanwege de beschikbaarheid van Nederlandse ski-instructeurs.

Skipistes
De tien grootste en bekendste skipistes zijn, gerangschikt per regio of stad waar ze in de buurt liggen:

  • Trysil, Kvitfjell, Skeikampen, Hafjell (Lillehammer)
  • Geilo, Hemsedal (Centraal Zuid-Noorwegen)
  • Sirdal (Stavanger)
  • Voss (Bergen)
  • Alpepass (Fjordengebied Midden-Noorwegen)
  • Oppdal (Trondheim)
  • Wintersport in de Zomer
    Bijzonder aan Noorwegen is ook de mogelijkheid om ’s zomers te skiën. Dit is mogelijk door de ‘eeuwige sneeuw’ op hoog gelegen gletsjers. Dit kan op twee plaatsen: ten eerste aan de voet van de Galdhøppigen, de hoogste berg van Noorwegen, zo’n 150 kilometer ten noordwesten van Lillehammer. De tweede mogelijkheid to zomerskien is bij Sogn og Fjordane Strynefjellet in het fjordengebied ten oosten van de stad Volda.