Wintersport Noorwegen steeds populairder

Jaarlijks vertrekken ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport, van wie het overgrote deel naar de Alpen gaat. Noorwegen en de andere Scandinavische landen liggen niet zo voor de hand, maar toch ontdekken steeds meer Nederlanders de voordelen van dit noordelijke gebied dat ’s winters verandert in een waar wintersportparadijs.

De bergen zijn er wat lager dan in de Alpen, tot 2000 meter hoogte zijn pistes te vinden. Aantrekkelijk voor ervaren skiërs is de goede kwaliteit poedersneeuw die zo belangrijk is voor het off-piste skiën. De noordelijke ligging zorgt ervoor dat in de wintermaanden de dagen kort zijn, wie tot diep in de middag wil skiën kan het beste aan het einde van het seizoen gaan: april of mei. Aan de andere kant biedt Noorwegen ook een unieke ski-ervaring: skiën in de zomer. Voor fervente skiërs en boarders voor wie de zomer niet snel genoeg voorbij kan gaan, is dit het summum: midden in de zomer de gletsjers op in korte broek. Noorwegen biedt bovendien ook andere wintersporten: langlaufen, dat wintersport nummer één is in Noorwegen, en waarvoor uitstekende banen zijn, en ook andere winterse activiteiten, zoals tochten met sledehonden of een overnachting in een waar ijshotel.

Verscheidenheid
De aantrekkingskracht van Noorwegen zit hem dus vooral in de verscheidenheid: je kunt er skiën, boarden en après-skiën zoals in de massagebieden in de Alpen, maar ook kun je in rustieke dorpjes verblijven. Buiten traditionele (en gevaarlijke) wintersporten zijn er ook genoeg andere dingen te doen. Dat maakt Noorwegen als wintersportbestemming ideaal voor zowel jonge avonturiers als gezinnen met kinderen en grootouders.